Хемороиди по време на бременност – причини, симптоми, лечение и превенция

Хемороидите и разширените вени всъщност са едно и също нещо, но само когато се появят около ануса или в ректума, се наричат хемороиди. За съжаление повечето жени, които са в третия триместър от бременността, страдат от тях.

ПРИЧИНИ

Вените са клапани, които са еднопосочни, и задвижват кръвта към сърцето, но когато върху тях има натиск и се отслабят, кръвта се връща наобратно и на някои места се събира повече, което води до разширяване и подуване на вените. Основните промени по време на бременността, които са причина за появата на разширени вени и хемороиди, са:

Повишаване на количеството на кръвта
Тежестта от развиващия се плод притиска големите кръвоносни съдове, които се намират в областта на таза, което променя притока на кръвта
Хормоналните промени по време на бременност влияят на кръвоносните съдове, като забавят потока на кръвта към сърцето, което от своя страна води до подуване на малките вени, намиращи се в областта на таза
При напъване и напрягане, особено при запек, хемороидите се влошават. Те се влошават по време бременността, ако преди това сте били с наднормено тегло и сте страдали от хемороиди. Огромното напрежение върху вените по време на раждането също е причина за задълбочаване на проблема с хемороидите. Продължителното седене и стоене на едно място също е предпоставка за поява или задълбочаване на хемороидите.

СИМПТОМИ И ДИАГНОЗА

Хемороидите се разделят на два вида – вътрешни, които се намират в ректума, и външни, които се появяват около ануса. Общият симптом между двата вида хемороиди е кървенето, а разликата е, че вътрешните хемороиди не са болезнени, а външните причиняват сърбеж и болка и лесно могат да бъдат разранени при допир.

Ако имате съмнения, че страдате от хемороиди по време на бременността, посетете специалист, който да ви прегледа и да ви назначи лечение.

ЛЕЧЕНИЕ

Хемороидите, които възникват по време на бременността, са проблем, който малко по малко отшумява след разждането на бебето. Въпреки това обаче има няколко неща, които можете да предприемете, за да облекчите дискомфорта:

За да намалите подуването, правете студени компреси
За да облекчите болките от хемороидите, напълнете ваната или леген с няколко пръста топла вода и седнете за 10 минути. Това се прави по няколко пъти на ден, като спомага за нормализиране на потока на кръвта.
Попитайте лекуващия ви лекар за подходящи кремове и други медикаменти, които са безопасни за употреба по време на бременност.
Включването на повече течности и фибри в диетата ви ще ви предпази от запек, който се явява от основните причини за възникването на хемороидите. Опитайте се да не се напъвате в тоалетната, оставете перисталтиката на червата да направи каквото е нужно. Освен това, е силно препоръчително да избягвате да се заседявате за дълго.

В повечето случаи разширените вени в периода на бременноста се подобряват в рамките на първата година след разждането. Освен седенето и стоенето на едно място за дълго време, трябва да избягвате да кръстосвате краката си. Когато лежите или седите, при всяка възможност подвигайте краката и стъпалата си. Избягвайте да обличате дрехи, които са стегнати в долната и горната част на краката, както и в талията.

Ако симптомите се влошат и кървенето от хемороидите се засили, незабавно трябва да отидете при лекуващия ви лекар.

ПРЕВЕНЦИЯ

Има начини да предотвратите появата на хемороиди по време на бремеността. Един от тях е да се предпазите от запек, а ако това вече се е случило, не напрягайте червата с напъни.

Предпазването от хемороиди се случва по същите начини, по които се облекчават симптомите им:

Избягвайте носенето на тесни дрехи в областта на талията и краката
Не стойте прави и не седете на едно място в една и съща поза за дълъг период от време
Подпирайте краката си на високо, докато седите или лежите винаги, когато това е възможно
Пийте повече вода и яжте повече храни със съдържание на фибри
Включете повече движение в ежедневието си

Интересно:
Не пропускай!