5 Стъпки за информирана борба с хемороидите

За да подходим правилно към разрешаването на даден проблем, първо трябва да го разберем. Това важи с пълна сила и за хемороидите. Те са упорито заболяване, за което трябва да се установи причината, симптомите, възможните начини за третиране и лечение. Не отлагайте терапията, забавянето само може да влоши състоянието.

Стъпка 1 – Научете Най-Важното За Хемороидите

Хемороидите са подути вени, които могат да бъдат или вътрешни (в ректума), или външни (около ануса). Двата вида могат да се появят поотделно или заедно, като разликата между тях е, че вътрешните хемороиди не са болезнени, а външните причиняват доста силна болка. Общото между двата вида хемороиди е, че кървят, когато се разранят. Статистиката сочи, че основните рискови групи са хората с наднормено тегло и по-върастните хора. Хемороидите възникват доста често и по време на бременност, тъй като през този период натискът върху тазовите и ректалните вени е много голям, особено в процеса на раждането. Хемороидите стават все по-често срещано заболяване, тъй като огромна част от хората от всички възрасти водят начин на живот, от който са изключили от необходимото за здравето движение, пиенето на достатъчно вода и редовното, правилно хранене.

Стъпка 2 – Научете Се Да Разпознавате Хемороидите

Външните хемороиди се разпознават лесно за разлика от вътрешните, тъй като, както вече споменахме, вътрешните хемороиди по всяка вероятност няма да бъдат болезнени. Можете да ги установите едва, когато в даден момент започнат да кървят. Ето и какви са някои от основните симптоми, по които да познаете външните хемороиди:

Поява на зачервяване или сърбеж в аналната област

Потене в аналната област

Дискомфорт и/или болка

Болезнено кървене след изхождане, като кръвта ще бъде малко и ярко червена

Изтичане на изпражнения

Поява на бучка в аналната област, която в повечето случаи е болезнена

Стъпка 3 – Проверете Дали Страдате От Хемороиди

Използвайте огледало, за да проверите дали имате бучки или подутини в аналната област. При натиск те ще бъдат болезнени и могат да бъдат тъмно червени или с цвета на кожата ви. При това положение става ясно, че хемороидите, от които страдате, са външни. Ако забележите кръв по тоалетната хартия, след като се избършете, ако е ярко червена, това означава, че е от кървящи хемороиди. Ако обаче цветът на кръвта е тъмен, това означава, че е възможно кървенето да идва от по-навътре в храносмилателната ви система.

Ако забележите кръв по тоалетната хартия, но не откривате външни хемороиди, незабавно отидете на лекар, тъй като това може да е симптом на други много по-сериозни заболявания.

Стъпка 4 – Трябва Да Знаете Кога Да Отидете На Лекар

Ако се лекувате от хемороиди с домашни средства и след седмица все още имате болки и/или кървене, посещението при лекаря е неизбежно. Кървенето може да е причинено от заболявания, които са животозастрашаващи. Обърнете внимание на цвета не само на кръвта, но и на изпражненията. Ако са с тъмен или дори катранен цвят, това е знак, че кървенето може да не е от хемороидите.

Стъпка 5 – Бъдете Подготвени Какво Да Очаквате От Прегледа При Лекаря

Прегледът за установяване на хемороидите в лекарския кабинет се извъшва по следния начин – лекарят огледжда около ануса за външни хемороиди, а след това извършва преглед на ректума за вътрешни хемороиди. За да се установи дали пациентът страда от вътрешни хемороиди, е необходимо докторът да опипа с пръст, намазан с лубрикант, стените на ректума. Ако има съмнения за вътрешни хемороиди, лекарят може да използва и аноскоп (пластмасова тръба). Аноскопът осветява ректума и могат да се видят евентуалните кървящи и или подути вени. Намесата при тези тъкани трябва да е само при животозастрашаващи състояния и се предприема тогава, когато нищо друго не е помогнало.

За да се справите с хемороидите, трябва да вземете незабавни мерки и да бъдете много по-упорити от това коварно заболяване. Снабдете се с продуктите Хеморрел и ги използвайте ежедневно, за да постигнете трайно облекчение на симптомите. Хеморрел мехлем е уникален както със съставките си, така и с начина на приложение. Предназначението му е да възстановява увредените тъкани. Многобройните свидетелства от потребители го класират като най-ефективния продукт за третиране на възпалени хемороиди.

Интересно:
Не пропускай!