Вътрешни и външни хемороиди (Маясъл) – Разположение , симптоми и стадии на развитие

Хемороидите са кръвоносни съдове, разположени в ректалната област. Тяхното подуване и/или разраняване, предизвикано от различни фактори, причинява сериозен дискомфорт, болка, както и кървене. Хемороидите се разделят на два вида, според тяхното разположение и симптоматика – вътрешни и външни.

Вътрешни Хемороиди

Разположение
Вътрешните хемороиди се намират във вътрешността на ректума, в началото на ануса. Поради мястото, на което са разположени, няма как да бъдат установени, преди да се увеличат значително. По принцип този вид хемороиди са безболезнени и докато не започнат да кървят, няма как да бъдат открити без преглед от специалист. Има обаче случаи, в които се вътрешните хемороиди се смъкват надолу и започват да се подават извън ануса. Ако това се случи, ще ги усетите и видите като влажни, по-розови от заобикалящата ги кожа подутини. В този случай смъкналите се надолу вътрешни хемороиди могат да станат болезнени, тъй като анусът е място, наситено с много чувствителни на болка нерви. Обикновено падналите надолу хемороиди би трябвало да се приберат на мястото си сами, но ако това не се случи, можете много внимателно да ги бутнете навътре.

Симптоми
Както вече споменахме, вътрешните хемороиди нямат видими симптоми, докато не започнат да кървят или не паднат надолу. Причината вътрешните хемороиди да падат надолу е тяхното подуване и уголемяване. А подуването и уголемяването им се дължи на това, че изпражненията ги притискат по време на изхождане. Най-много поражения върху вътрешните хемороиди нанасят твърдите изпражнения по време на запек. Възможно е по време на изхождането, изпражненията да разкъсат хемороидите, което от своя страна предизвиква кървене и/или болка. Поради възпалението, наличието на твърди изпражнения и постоянната влажност често се появява и сърбеж. Освен това е възможно и да се появи усещане за непрекъсната нужда от изхождане. Както споменахме по-горе, падналите надолу вътрешни хемороиди по принцип се прибират сами на мястото си или се избутват внимателно с пръст, ако това не се случи. Трябва да имате предвид обаче, че дори и да ги бутнете навътре, при следващото изхождане те ще паднат отново надолу.

Външни Хемороиди

Разположение
Външните хемороиди се намират по-ниско от вътрешните, като се образуват подкожно около ануса. Външните хемороиди също могат да пропаднат навън, което обикновено се случва по време на изхождане. В изскочилите външни хемороиди често се образуват кръвни съсиреци (наричани още тромби), което може да причини ужасни болки. Това състояние се нарича тромбоза. Тромбозните външни хемороиди могат да изглеждат доста плашещо, защото цветът им става лилав или син и е много вероятно да прокървят. Това състояние обикновено не е много сериозно, но пък болката от него може да е доста мъчителна. Тромбозните външни хемороиди се оправят от само себе си в рамките на няколко седмици. В случай, че болката е нетърпима, можете да потърсите помощта на специалист, който да отстрани съсиреците от хемороидите. Тази процедура ще премахне болката.

Симптоми
Когато страдате от външни хемороиди, можете да ги усетите като подутини около ануса. Симптомите им са подуване, болка, сърбеж, парене, а също и кървене, но обикновено не се проявяват всичките симптоми наведнъж. Най-големи проблеми като силна болка, понякога придружена от кървене, се причиняват от образували се кръвни съсиреци. Както вече споменахме, това състояние е известно като тромбоза на външните хемороиди. Тромбозните външни хемороиди се усещат като много болезнени бучки, които същевременно са много нежни, поради което е много лесно да бъдат разранени. Предвид силната болка, трябва да се потърси лекарска помощ. Много е възможно, след като тромбозните външни хемороиди бъдат излекувани, на засегнатото място да останат белези и кожата да остане изпъкнала. Обикновено тези белези, които остават не са никак малки, и хигиената на ануса става по-трудна и може да възниква дразнене.

Стадии На Развитие На Хемороидите

Стадии 1 – Хемороид (наричан още Маясъл), при който има кървене, но не пада надолу.

Стадии 2 – Хемороид (Маясъл), който пада надолу, след което сам се връща на мястото си. Може да бъде както с кървене, така и без.

Стадии 3 – Хемороид (Маясъл), който пада надолу и не се прибира сам, т.е. трябва да се бутне леко с пръст навътре.

Стадии 4 – Хемороид (Маясъл), който е паднал и не може да бъдат бутнат навътре в ануса. Този последен стадии на влошаване на хемороидите включва тромбозните хемороиди, както и тези, които издърпват доста лигавицата на ректума през ануса.

Всеки човек има хемороиди, но не разбира, докато положението не стане сериозно. В някои случай човек може да е имал хемороиди и те са минали, без да разбере, тъй като не е имало симптоми. Проблемът с хемороидите се появява еднакво често и при двата пола, като възрастните хора, хората с наднормено тегло, хората, които стоят прави или седят дълго време на едно място, както и бременните жени спадат към най-рисковите групи.

Използвайте Продуктите Хеморрел за лечение на всички видове хемороиди. Те са правилното средство за постигане на бързи и трайни резултати. Повече за тях вижте ТУК.

Интересно:
Не пропускай!